The Fact About aort anevrizması That No One Is Suggesting

Aort duvarının anormal genişlemesi veya şişmesi durumu anevrizma olarak tanımlanır. Vücudun en büyük damarı olan aortun içinden pompalanan kandaki artan basınç, aort duvarının zayıf olan kısmında balona benzer bir şişme meydana getirir.

Torasik anevrizma belirtileri, anevrizmanın arkus aortada olduğu zamanlarda görülmesi yüksek olasılıklıdır. Yırtılan bir anevrizma sıklıkla ani ve kuvvetli bir ağrıya, bununla birlikte anevrizmanın oluştuğu yer ve kanama miktarına bağlı olarak bilinç kaybına ya da şoka yol açabilmektedir. Aynı zamanda yırtılmış bir anevrizma muhakkak acil müdahale gerekir.

Aort anevrizmalarının kesin nedeni daha iyi anlaşılmalıdır. Yine de, birkaç faktör aort duvarının zayıflamasına katkıda bulunabilir ve bu da anevrizma oluşumuna yol açabilir.

Aort anevrizması, genellikle karın bölgesinde yer aldığından, bağırsaklara doğrudan bir etkisi olmaz. Ancak karın bölgesinde ilerlemiş aort genişlemesi sonucu karın ağrısı, mide bulantısı gibi kabızlık ile ortak belirtileri bulunmaktadır.

Anevrizma, damar duvarının zayıflaması ve kan basıncının etkisiyle genişlemesi sonucu oluşur. Bu durum, genellikle belirti vermeden ilerler ve zamanla damar yırtılma riski taşır.

Bu şekilde kusurlu bölgenin her iki taraftan standard aort ile bağlanması sağlanır. İşlem tamamlanınca kan damarının yeni ve sentetik kısmı sağlıklı bir aort gibi görev yapar.

Cerrah daha sonra stenti kateterin içinde tel boyunca hareket ettirerek, anevrizmanın oluştuğu alana doğru ilerletir. Bu esnada kateter geri çekilir ve stent anevrizmanın iki tarafında bir yay gibi genişler.

Abdominal aort anevrizması rüptürü yaşayan hastalarda genelde kanamaya bağlı kardiyovasküler instabilite durumu vardır. Yani bu hastalık kritik hastalardır ve acil cerrahiye alınması gerekir.

Aort anevrizmalarının en sık sebebi kontrolsüz tansiyon yüksekliği ve aterosklerotik damar hastalığı denilen damar duvarında kireçlenme olmasıdır.

Abdominal aort anevrizmaları, karın bölgesindeki ana atardamarın genişlemesi sonucu oluşur. Bu tür anevrizmalar sıklıkla belirti vermeden gelişir. Ancak genişlemeye bağlı olarak aşağıdaki semptomlar görülebilir:

Karın bölgesinde veya göğüste gelişen aort damarı genişlemesi iştahı etkilememektedir, ancak hastalığın gelişmişliğine bağlı olarak dolaylı yoldan mideye etki sağlamaktadır.

VüReduce mekanizmasının düzenli ve sorunsuz işleyişi konusunda oldukça önemli bir yeri olan aort damarındaki zaman içinde farklı nedenlerin etkisinde genişlemeler olabilmektedir. Aort damarında meydana gelen bu genişlemelere aort anevrizması ismi verilmektedir.

Aort genişlemesi görüntüleme testleri ile veya genel sağlık muayenelerinde teşhis edilebilmektedir. Genel sağlık muayenesinde hekim genel semptomları değerlendirmek için ilgili testleri yaptırırken aort anevrizma hastalığının gelişme durumunu tespit edip gerekli yönlendirmeleri sağlamaktadır. Anevrizmanın tam tanıları için ultrason, tomografi, aort anevrizması MRG gibi teknolojilerden faydalanılır.

Demlenmiş olan bitkisel çayın süzülmesinden sonra bir kaşık bal ile karıştırılır. Bu çayı yemek yedikten sonra düzenli olarak iki kaşık içerek aort damar genişlemesi konusunda yapılan tedaviye destek sağlanabilmektedir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *